Traditionella mäklare

Om du känner att du vill lämna över allt ansvar för din försäljning till någon annan – då skall du välja bland traditionella mäklare. Det finns mängder av olika mäklarfirmor och mäklare att välja mellan. När du väljer en traditionell mäklare skall det verkligen kännas bra när ni träffas. Det är ändå denna person som kommer att träffa dina spekulanter.

Traditionell mäklare

Varför välja en traditionell mäklare

Genomtänkta anledningar till att anlita en traditionell mäklare istället för att sälja utan mäklare, genom en hybridmäklare eller genom en nätmäklare är:

  • Om du tycker att att det är obehagligt att träffa människor du inte känner. Du tror inte att du klarar att öppna dörren och själv visa runt i spekulanter i bostaden.
  • Om du inte har tid att visa din bostad.
  • Om du bor väldigt långt bort och därför inte kan engagera dig i din egen försäljning.

Annars finns det starka skäl att titta på någon modernt tjänst inom kategorierna hybridmäklare eller nätmäklare.

Får traditionella mäklare bättre betalt för bostäder?

Den vanligaste anledning till att de flesta anlitar en traditionell mäklare är att de tror att de kan få mer betalt tack vare mäklaren. Detta verkar dock inte stämma.

Nej, traditionella mäklare får inte bättre betalt

Jämfört med att sälja helt privat kan det stämma att mäklarna får bättre betalt. Men det handlar inte om att mäklaren genom visning eller budgivning kan trolla fram bättre bud.

Den stora skillnaden tycks vara att mäklarna kan marknadsföra på det största marknadsplatserna som t.ex Hemnet. Därmed når de fler potentiella köpare.

Jämför man traditionella mäklare med hybridmäklare eller nätmäklare så finns det dock inget som tyder på att de traditionella får bättre betalt. De få undersökningar som finns tyder snarare på att det är tvärtom. Man får mer betalt om man själv är mer involverad, som hos en nätmäklare. Vad den skillnaden beror på är främst att den som visar själv gärna håller fler och längre visningar – ägaren är mer engagerad helt enkelt.

Intressekonflikten mellan mäklare och säljare

Det finns generellt en intressekonflikt mellan mäklare, som främst vill få många och snabba avslut, och säljare som såklart vill få maximalt betalt för sin bostad. Denna intressekonflikt har professorn i ekonomi, Steven David Levitt och journalisten Stephen Joseph Dubner tagit upp i sin bästsäljande bok ”Freakonomics”. Här kan du se dem diskutera just detta fenomen:

Detta är en stark anledning till att titta på på moderna tjänster i kategorierna hybridmäklare och nätmäklare. Genom dessa typer av tjänster har du själv mer inblick och kontroll.