Sälja utan mäklare

Att sälja bostad utan mäklare kan fungera bra och vara ett helt rationellt val. Det finns dock några problem med att sälja helt utan mäklare som man behöver vara medveten om och kunna hantera.

Fem vanliga misstag när du säljer bostad utan mäklare

 1. Din annons måste synas
  Många missar hur enormt viktigt det är att nå ut till “alla potentiella köpare”.
  I Sverige dominerar fortfarande Hemnet som marknadsplats för bostäder. Bakom Hemnet växer sajter som Booli, Boneo och Bovision. Men på dessa dominerande marknadsplatser kan bara mäklare annonsera. Så hur skall man då göra för att nå ut och marknadsföra sin privata annons? Det finns några effektiva knep att nå ut med en privat bostadsannons:
 2. Bilder, bilder, bilder
  I många privatannonser missar man hur viktiga bilderna är. Bilderna i annonsen är det första en spekulant ser. Det är därför ytterst viktigt att bilderna är bra. Förbered ordentligt. Om du inte själv är yrkesfotograf med proffsutrustning är tipset att ta hjälp av någon som verkligen kan fotografering.
 3. Sätt rätt pris
  Det är vanligt att privatsäljare sätter utgångspriset på sin ”drömnivå” och då kommer ingen och tittar. Gå igenom tidigare försäljningar i området och sätt utgångspriset på rätt nivå. Detta ökar dina möjligheter att få bostaden såld och även att till slut nå ditt drömpris.
 4. Svara snabbt på mejl och telefon
  Var kvick med att svara på frågor från spekulanter. Spekulanter som måste vänta på svar och återkoppling går ofta vidare och letar efter andra objekt.
 5. Ha koll på regler och juridik
  Det är viktigt att du snabbt kan hantera oklarheter så att dina spekulanter inte får “kalla fötter” i onödan. Om du inte själv är väl insatt i regelverken kring en bostadsaffär så skaffa dig en rådgivare.

Anlita en hybrid- eller nätmäklare

Vill du inte betala ett dyrt mäklararvode? Men ändå nå ut på de stora marknadsplatserna, få proffsbilder, hjälp med värdering, budgivning och allt kring regler och juridik? Kan du tänka dig att sköta visningen själv?

Tipset är att anlita en modern hybridmäklare eller nätmäklare. Då kan du spara 10-tusentals kronor på arvode samtidigt som du får bättre inblick och kontroll. På så sätt kombinerar du fördelarna med att sälja utan mäklare med fördelarna det innebär att anlita en mäklare.

Köpekontrakt när man säljer utan mäklare

Visst kan du upprätta egna köpekontrakt när du säljer din bostad. Det finns mallar på nätet och i bokhandeln. Men om köparen skall låna pengar från banken kan det bli problem. Det blir allt vanligare att köparens bank kräver att det är en registrerad mäklare som upprättar köpekontrakt och övriga handlingar.

Anlita mäklare bara för kontrakt

Om du själv hittat en köpare kan du i det läget anlita en mäklare bara för att upprätta köpekontrakten och övrig dokumentation. Ofta kallar banken och mäklarna detta för ett skrivuppdrag.